Doğa'nın Başkent Trabzon'da Gezilecek 17 Harika Yer !
DOĞANIN BAŞKENTİ TRABZON
-Trabzon nerede?
-Trabzon ismi nereden geliyor?
Trabzon'da gezilecek 17 harika yer
1-Atatürk Köşkü Köşkü
2-Trabzon Uzungöl
3-Trabzon Ayasofya Müzesi
4-Sümela Manastırı
5-Trabzon müzesi
6-Trabzon Kalesi
7-Çal Mağarası
9-Sera Gölü
10-Balıklıgöl
11-Sürmene
12-Vakfıkebir
13-Maçka
14-Akçakale
15-Tonya
16-Kara Ester Yaylası
17-Hıdırnebi Yaylası
Gezdik dolaştık, Trabzon'da ne yenir?
Trabzon…
Karadeniz denince akla ilk gelen iller arasında Trabzon gelir. Trabzon tarihi ve doğası ile nefes kesiyor. Yayları, ormanları endemik türleri ile dikkat çeker. Dogu karadenizin incisi Trabzon'u, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Her mevsim yağışlı olan Trabzon (Karadeniz iklimi) yemyeşil bir o kadar canlı bir örtü meydana getirmiştir. Hayranlık uyandırıcı masmavi deniziyle de ayrı bir güzelliği nakşeder. Akarsuları, gölleri vadileri ile Trabzon gezilmeyi, görülmeyi hak eden ender iller arasındadır. Tatil planınızı yapmadıysanız, Trabzon sizin için iyi bir fikir olabilir.
Trabzon nerede?
Trabzon, Doğu Karadeniz Bölümünde yer alıyor. Doğusunda Rize batısında Giresun, güneyinde Gümüşhane, kuzeyinde Karadeniz bulunuyor.
Trabzon ismi nereden geliyor?
Trabzon ismi Yunancadan gelmektedir. Şehir adını Yunan mitolojisinden alıyor. Seyahatleri ile ünlü Evliya Çelebi, tuğrabozandan geldiğinde aktarır; fakat bu bir yakıştırma olarak söylemiştir.
Trabzon'da gezilecek 17 harika yer
1-Atatürk Köşkü Köşkü
Köşk ilk defa 1924 yılında Atatürk'ü ağlamıştır. Trabzon'a ilk gelişidir,Atatürk'ün daha sonra Trabzon'a tekrar gelir ve bu Köşkü çok beğenir. Tarihler 1930 göstermektedir. Trabzon'daki Köşk Atatürk için özel bir anlam da ifade etmektedir. Gazi Mustafa Kemal bu köşk de bütün mal varlığını Türk milletine bağışlama kararı almıştır. Tüm mal varlığını isteyerek dönemin başbakanına göndermiştir. Atatürk Köşkü Rönesans mimarisinin temsil eder 19 yüzyılda bu köşk Konstantin tarafından yazlık olarak inşa ettirilmiş. Köşk iki kattan oluşuyor. 1.Katta oturma, dinlenme, yemek ve misafir odasından oluşurken, İkinci katta ise misafirler için 2 oda mevcuttur. Atatürk Köşkü 1943 yılında müzeye dönüştürüldü. Köşkü ziyaret etmek istiyorsanız Müzekart edinmeyi unutmayın.Trabzon'u ziyaret etmeye karar verdiyseniz. Köşkü mutlaka görmelisiniz.
2-Trabzon Uzungöl
Kartpostallara konu olan Uzungöl Trabzon'un Çaykara ilçesinde yer alıyor. Genel olarak Karadeniz Bölgesi'nde heyelanlar etkilidir. Her mevsim yağış alan Doğu Karadeniz'de heyelan sonucu Trabzon Uzungöl oluşmuştur. Gölün uzunluğu 1000 metre, genişliği ise 500 metre civarındadır. Uzungöl Trabzon'a 60 kilometrelik mesafede yer alıyor. Gölü korumak için Tabiat Parkı ilan edilmiş. Fakat pek önüne geçilmesi. Tabiat Parkı doğanın sunduğu bir hediye… Tabiat parkında birçok endemik türün yanında vahşi hayvanlara barınak olmuş. Bol oksijenli havası başınızı döndürebilir. Sade, sakin bir tatil geçirmek için ideal bir fırsat Uzungöl…Yaz aylarında ziyaret edecekseniz, biraz kalabalıktır. Bir de Karadeniz iklimine hazırlıklı olun. Yağmurluk, şemsiye hep yanınızda olsun. Bu mükemmel doğayı, çarpık kentleşme güzelliğine gölge düşürmüş. Alınan önlemler bazı güzelliklerin yok olmasını engelleyememiş.
3-Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon Rum İmparatorluğu zamanında yapılmış. Ayasofya'nın yapılış tarihi 1238- 1260 yıllar arası Ayasofya I.Manuel komnenos yaptırmış. Ayasofya Müzesi Trabzon ortahisar'da bulunuyor. 2013 yılında müze camiye dönüştürülmüştür.
4-Sümela Manastırı
Meryem Ana(Sümela) Manastırı, Trabzon Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ne inşa edilmiş. Sarp bir Kayalık üzerine inşa edilen manastır, denizden yaklaşık olarsk 1300 metre yüksekliktedir. Tarihi kaynaklarda Sümela Manastırı milattan önce 4. yüzünde yapıldığı belirtiliyor. Trabzon deyince Sümela Manastırı ilk akla gelen yerdir. Yurtiçi ve Yurtdışından dışından binlerce konuk her yıl Manastırı ziyaret ediyor. Harika mimarisi ve tarihi ile kendine hayran bırakan manastır, siyah mânâsına gelen mala sözcüğünden isminin oradan aldığı rivayet edilir. Başka rivayette ise manastırın kurulduğu koyu renkli olan dağlar, nedeniyle bu ismin verildiği söylenir. Manastır 375-395 yıllar arasında Trabzon Rum İmparatoru III. Aleksios zamanında (Yunanistan) Atina dan gelen iki rahibin kurduğu, daha sonra genişletilerek büyük bir manastıra dönüştüğü tarihi kayıtlarda geçmektedir. Sümela Manastırı bir kaç bölümden oluşmaktadır. Ana Kaya Kilisesi, şapel, öğrenci odaları, mutfak kütüphane ve misafirhane gibi kısımlardan oluşur. Dar ve uzun bir merdiven sizi giriş kapısına götürür. Buradan kontrol noktası var. Sol kısımda muhafız odaları, gelen konukları o dönemde kontrol eder. Girişten sonra içeri avluya inilir. İç kısımda kütüphane, misafirhane gibi kısımlar vardır. Sümela Manastırı Osmanlı Devleti egemenliğine geçmesi ile manastırın dokunulmazlık hakkı korunmuştur. 1700'lü yıllarda Osmanlı yönetimi tarafından restore edilmiştir. Sümela Manastırı tarih severler için mutlaka görülmesi gerekiyor. Sümela Manastırı'nı görmezsiniz, Trabzon'un gezdim saymayın
5-Trabzon müzesi
1900'lü yıllarda banker kostaki tarafından yaptırılmış bir Konaktır. Konağın malzemeleri İtalya'dan getirilmiştir. Konak konstantin'in maddi durumunun bozulması ile değiştirmiş Nemlioğlu ailesine geçmiştir. Müze, Kurtuluş Mücadelesi zamanında önemli bir vazife görmüştür. 1924 yılında Gazi Mustafa Kemal'in kalması için düzenlenmiş. Müzeyi ziyaret etmek isteyenler için adres Trabzon Zeytinlik Caddesi…
6-Trabzon Kalesi
Milattan önce 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde yaptırılmış. Kale surlar İçkale, yukarı Hisar, Ortahisar ve aşağı Hisar olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. Trabzon Kalesi Tabakhane ile Zağnos vadileri arasında bulunan yüksek kaya kitlesi üzerine yapılmış. Trabzon isminin trapez (trapezius) yamuk şeklinden geldiği söylenir. Kale ziyaret etmek isteyenler Ortahisar mevkinde…
7-Çal Mağarası
Trabzon, Düzköy ilçesinde bulunan doğa harikası mağara Trabzon merkeze 45 kilometre ve giriş ücretlidir. Her yıl aşağı yukarı 200 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. 8 kilometrelik uzunluğa sahip mağara içinde 500 metrelik bir yürüyüş alanı var. Bu bu yürüyüş esnasında sarkıtlar, dikitler, şelaleler ve gölleri görebilirsiniz. İçindeki doğal ortam, sinüzit ve astıma iyi geldi düşünülüyor. Çal Mağarası doğa severler için görülmeye değer bir mağaradır.
8- Boztepe
Boztepe, 250 metre yükseklik ile Trabzon sahil şeridini izleme keyfi sunuyor. Trabzon'un güzelliklerini görmek istiyorsanız, mutlaka boztepe'yi çıkmalısınız. Trabzon'u izlemek, geceleri Trabzon izlemek şiir gibi Boztepe'de… Burada uzun süre vakit geçirmek için kahvaltı mekanları, kafeler bulunmaktadır. Çayınızı yudumlarken günün doğuşunu ve batışını dinlemek unutulmaz bir anı olacaktır.
9-Sera Gölü
Uzungöl gibi Sera Gölü de heyelan set gölüdür. Göl 1950 yılında meydana gelen bir heyelan sonucu oluşmuştur. Akçaabat sınırlar içinde bulunan göl doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakıyor. Sera Gölü'nde bir gününüzü ayırabilirsiniz. Göl etrafında piknik yapabilir, yürüyüş yapabilirsiniz. Deniz bisikleti ile gölün keyfini çıkarabilirsiniz. Dilerseniz, balık restoranında balıkları tadabilirsiniz.
10-Balıklıgöl
Göl adını, birbirinden lezzetli olan balıklardan almaktadır. Balıklı Göl Trabzon Akçaabat ilçesine önemli yaylarından biri olan balıklı Yaylası'nda yer alıyor. Göl Karadeniz'in o müthiş atmosferini en güzel şekilde yaşatan bir ortamı var. Yemyeşil bir doğa eşliğinde, etrafa yayılmış sarıçamlar… Yüksek rakımı denizden yaklaşık 1500 metre yükseklikte bulunuyor. Göl çevresinde bulunan balık testlerinde yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Ayrıca burada bisiklet turları da yoğun olarak yapılıyor. Muhteşem göl manzarasında günü tamamlayabilirsiniz.
11-Sürmene
Trabzon merkeze 38 kilometre mesafede bulunan popüler ilçesi.. Bölgenin önemli turistik yerlerinden biridir. Tertemiz bir hava, yemyeşil çevre, şifalı suları ile Sürmene tatilcilerin gözde yerlerinden. Zengin tarihi doğayı hepsini burada doya doya yaşayacaksınız. Sürmene birçok farklı medeniyetin kalıntı ve tarihi eserlerine rastlayabilirsiniz. Sürmene kalesinden çevreyi fotoğraflaya bilir. Dinlenirken aynı zamanda harika ortamın keyfini çıkartabilirsiniz. Sürmene ne kadar anlatırsa eksik kalacak yerler arasında, en iyisi yerinde görmek gerekiyor.
12-Vakfıkebir
Vakfıkebir, Odun ekmeği ile ile Türkiye'nin dört bir yanına ismini duyurmuştur. Trabzon'un önemli ilçelerinden biridir. Vakfıkebir, zengin tarihi geçmişi ile konuklarını ziyadesiyle memnun ediyor. Uzun bir tarihi geçmişe sahip olan ilçede sırasıyla Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüştür. Vakfıkebir tarihi yanında doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Beşikdağı Tabiat Parkı, Fol Deresi, Karadağ Yaylası mutlak ziyaret edilmeli Vakfıkebir'de…
13-Maçka
Maçka ilçesi Trabzon Merkeze 29 kilometredir. İlçenin ünü Türkiye'nin sınırlarını aşmış durumda. Yurtiçi ve Yurtdışından gelen birçok ziyaretçi maçkayı her yıl ziyaret ediyor. Maçkayı bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni, Sümela Manastırı, peristera Manastırı ve Venon Manastırı gibi ünlü dini yapılara ev sahipliği yapması. Tarihin yanında doğası ile de yıldızlaşan Maçka konuklarına unutulmaz anlar vadediyor. Maçka'ya gelmişken Kiraz Yaylası, Lapazan Yaylası, Solmaya yaylasını mutlaka görmelisiniz.
14-Akçakale
İsmini ilçede bulunan tarihi Kaleden almıştır. Akçakale, Karadeniz kıyı kesiminde yer alan turistik bir ilçedir. Trabzon'a 23 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Akçakale Denizli ve sahili ile tatil severlerin gözde adresi… Ayrıca burada Akçakale kalesini ziyaret ederek tarihi hakkında da bilgi alabilirsiniz.
15-Tonya
Tonya, deniz seviyesinden 755 metre yüksekte bulunan masalsı bir ilçe. Çam ormanları ile içinde adeta kaybolmuş. Tonya doğa yürüyüşleri için çok ideal bir ilçe, arazi yapısı ile yürüyüş parkurları için vazgeçilmez yerler arasında gösteriliyor. Tonya da İsterseniz bungalov evlerinde kalabilir. Bol oksijenli bir Karadeniz gecesi geçirebilirsiniz.
9
16-Kara Ester Yaylası
1600 rakımlı yayla yüksekliği ile baş döndürüyor. Yayla uzungöl'ü tepeden gören bir manzaraya sahip. Karester Yaylası kamp kurmak isteyenler için biçilmiş tam bir kaftan. Sessiz, sedasız doğa ile başbaşa huzurlu bir dinlence istiyorsanız. Karester yaylasını görmeniz gerekiyor.
17-Hıdırnebi Yaylası
Trabzon merkeze yakın bir konumda olan yayla, yöre halkının kısa aralıklı tatil için yoğun olarak kullandığı bir yer. Yaylaya çıkmak için açık bir Havayı tercih edin. Yaylanın manzarası doyumsuz, doğa hakkında hiçbir yorum yapamıyorsunuz. Sizi o kadar cezbediyor ki, olamaz böyle bir şey diyorsunuz. Fakat doğanın güzelliği karşınızda, gün gibi duruyor
Gezdik dolaştık, Trabzon'da ne yenir?
Trabzon mutfağı oldukça geniş. Kahvaltısından tutunda akşam yemeğine kadar çok farklı lezzetleri barındırıyor. Trabzon'a yolunuz düşerse mutlaka tatmanız gereken lezzetler var. Bu enfes tatları sıralarsak….
-Lahana Çorbası
-Etli Lahana Sarması
-Kara Lahana Yemeği
-Ezme Lahana
- Hamsili Pilav
-Hamsi Kuşu yemeği
-Hamsili Kaygana
-Sebzeli Hamsi
-Hamsi Çitlemesi
-Pazılı Hamsi
-Tava
-Hamsili Bulgur Pilavı
-Haluşka
-Trabzon Hurmalı Tart
-Muhlama
-Gongoş Sarması
-Pazı Tavası
-Mısır Çorbası
-Hamsiköy Sütlacı
- Balkabağı Tavası
-Huliya
-Sütlü Mısır
-Ekmeği, Mamzana
-Malhota, Fasulye Turşusu
-Trabzon Hurmalı Kek, Kuymak
-Akçaabat Köftesi
-Trabzon Peynirlisi
-Trabzon Burmalısı
-Laz Böreği
-Hodan Böreği
-Turşu Kavurması
-Vakfıkebir Ekmeği