Doğa'nın İncisi RİZE

 DOĞANIN İNCİSİ RİZE

Rize Nerede?
Rize'de İklim?
Rize'nin Adı?

 

Rize'de Nereleri Gezmelisiniz?

 1-Ayder Yaylası, 2-Elevit Yaylası,3-Badara Yaylası, 4-Gito Yaylası, 5-Pokut Yaylası,6-Ovit Yaylası, 7-Kıble Dağı Cami, 8-Sal Yaylası,  9-Anzer Yaylası,  10-Kız Kalesi,  11-Pileki Mağarası, 12-Agora Şelalesi, 13-Rize Kalesi,  14-Kaçkar Dağları Milli Parkı,  15-Ziraat Botanik çay bahçesi,  16-Fırtına Deresi,  17-Polovit Şelalesi, 18-Manle Şelalesi   19-Zil Kale, 20-Gelintülü Şelalesi, 21-Avusor yaylası ,22-Hazindak Yaylası

 

 Rize’nin nesi meşhur?

 DOĞANIN İNCİSİ RİZE
Rize denince ilk akla çay gelir. Çayın merkezi olan Rize doğal güzellikleri ile ziyaretçilerinin büyük beğenisini topluyor. Yazın serin, kışın ılık havası ile her mevsim ziyaret edilebilir. Ormanları,yaylaları birbirinden güzel akarsu ve şelaleleri ile  inanılmaz bir yöre.  Rize doğal güzelliklerinin yanında tarihi ile de konuklarının beklentilerini büyük oranda karşılıyor. Kadim uygarlıklara ev sahipliği yapmış. (Trabzon Rum İmparatorluğu, Bizans Osmanlı Devleti) Ve bu uygarlıklara ait birçok tarihi mekan ve eser hala ayakta sapasağlam, devrine ve günümüze ışık tutuyor. Rize sürprizlerle dolu bir şehir, zümrüt yeşili ormanların yanında  diğer tarafta masmavi bir deniz,  gölleri,kaplıcaları asırlık ormanları ile her kesime hitap ediyor. Eğer bu harika şehri ziyaret etmeye karar verdiyseniz Yalnız bu yağmurluk, şemsiye mutlaka yanınızda bulunsun.  Rize her mevsimi yağışlı bir iklime sahip.

 Rize Nerede?
Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alır.  Karadeniz'e sahilinde  bir ildir. Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, kuzeyinde Karadeniz,güneyinde Erzurum illeri ile çevrilidir.   

Rize'de İklim
Karadeniz iklimi görülür. Rize her mevsimi yağışlı bir iklime sahiptir. Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesi alan Karadenizdir, Rize bölgede de en fazla yağış  ilidir. En önemli tarım  ürünü çay ve fındıktır. Rize'de yaz mevsimi serin ve yağışlı  geçer. Karadeniz iklimi özelliği gereği  sonbahar ve kış mevsimleri bol  yağışlıdır.

Rize'nin Adı
Rize ilgili  adı  olarak değişik görüşler ortaya atılmıştır.  Rize Yunanca pirinç anlamına gelir.  Rhisos, Rumca'da "RIZA"  dağ eteği anlamında adlandırılmıştır. Osmanlıca'da ise "RİZE" ufak kırıntı, döküntü mânâsına gelmektedir.

 

Rize'de Nereleri Gezmelisiniz?
1-Ayder Yaylası
Rize  Çamlıhemşin ilçesine bağlı doğa harikası bir yayladır. Rakımı 1350 metredir. Yayla geniş bir orman örtüsü ile kaplıdır. Yaylada ağırlıklı olarak ladin, kayın ağaçları vardır. Ayder kelimesi tarla anlamına gelmektedir.  Yaylayı hala Vadisi'nde yaşayanlar  keşfetlmiştir. Hala Vadisi'nde yaşayanlar eylül ayında yaylaya çıkar. Ekim ayında geri dönerlerdi. Yöre halkı burada eğlenir, horon teper dinlenir, çayır biçer hep beraber tekrar geri dönerlerdi. Günümüzde ne yazık ki yayla özelliğinden uzaklaşmış. Turizmciler yoğun olarak yaylayı tercih ediyor. Dilerseniz yaylada kamp kurabilirsiniz. Ayder yaylasında konaklamak ve  dinlenmek için  tesisleri de mevcuttur. Yaylaya giriş ücretlidir.

2-Elevit Yaylası
Yayla eğlenceleri ile meşhurdur. Yurt dışından gelen konuklar yaylaya çıkar Burada şenlikler düzenlenir Elevit Yaylası'nda dilerseniz konaklayabilirsiniz. Ağustos ayında yayla yoğun bunları kullanıyor. Yayla 1884 metre rakımda bulunuyor. Elevit Yaylası Çamlıhemşin ile bağlıdır.

3-Badara Yaylası
1860 metre rakıma sahip yayla, neredeyse bulutlara erişecek. Yayla Çamlıhemşin sınırları içerisinde yer alıyor. Fotoğraf severler için kaçırılmayacak bir fırsat, bol oksijenli bir ortam arıyorsanız badara Yaylası tam size göre…

4-Gito Yaylası
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2070 rakımlı bir yayladır. Çamlıhemşin'e 31 kilometre uzaklıkta bulunur. Gito ismi kıto kelimesinden  oluştuğu söylenir. Etrafında su kaynağı olmadığı için kıto zamanla gitoya dönüşmüştür. Yaylaya ulaşmak biraz zorlu süreç istiyor. Sis ve yağmur eksik olmayan Yaylada, doğası ile sizi kendine hayran bırakacak nitelikte. Fotoğraf severler burada mükemmel kareler yakalayacaksınız.

5-Pokut Yaylası
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. 2032 metre rakıma sahip yayla oldukça popüler bir ismi var. Yayla ulaşıma bir iki saatinizi alabilir. Yaylada meşhur Karadeniz çayı eşliğinde mısır ekmeği ve Muhlama yemeyi unutmayın. Yayla oldukça soğuk ziyaret etmeyi düşünüyorsanız hazırlıklı gidin.

6-Ovit Yaylası
Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı bir yayladır. 2640 rakımlı yayla, şenlikleri ile her yıl adını duyurur. İkizdere ilçesine 36 kilometre uzaklıkta bulunan  bu eşsiz guzellik görülmeye değer.

7-Kıble Dağı Cami
1130 Rakım ile görenleri büyüleyen manzarasıyla görülmeyi hak eden Cami Rize'nin Güneysu ilçesinde yer alıyor.  Birçok yerden göründüğü için kıbledağı denmiştir. Caminin bulunduğu yerde  Duatepe olarak da bilinir. Kible Dağı Cami Karadeniz'in en yüksek cami olma ünvanını elinde bulunduruyor.

8-Sal Yaylası
2000 metre yüksekliğe sahip olan  yayla her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yayla'da bulunan Karadeniz evleri masalsı bir hava oluşturur. Burada  konaklama imkanı da var. Her köşesi ayrı güzel olan Karadeniz'in Sal Yaylası  muhteşem havası ve doğası ile konuklarını memnun etmeyi vaad ediyor.

9-Anzer Yaylası
Anzer Yaylası daha çok Anzer balı adını duyurmuştur. Anzer balının kaynağı Anzer Yaylasıdır.  Şifa kaynağı olan  bu muhteşem aylanın el değmemiş doğasunda üretiliyor. Anzer Yaylası'nda birçok endemik tür de yer alıyor. Anzer Yaylası bir turizm merkezidir. Yaylada her yıl değişik türde turizm faaliyetleri yapılıyor. Yamaç paraşütü Trekking, tırmanma gibi… Yaylada Ağustos ayında Anzer balı şenlikler düzenlenir. Anzer Yaylası Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı yaklaşık olarak 35 kilometre mesafede yer alıyor. 2000 metreye Varan rakamıyla zirvesinde Sis ve kar eksik olmuyor.

10-Kız Kalesi
Rize'nin pazar ilçesinde yer alan bu tarihi yapı, küçük bir yarımada üzerinde yapılmıştır. Kale Trabzon Rum İmparatorluğu dönemine ait olduğu sanılıyor. Bir diğer bir rivayette ise Cenovalılar tarafından Asil Rum kızı için yapıldığı belirtiliyor. Kale günümüzde restore edilerek turizme açılmıştır. Şimdilerde kalenin kara bağlantısı kesilmiştir. Kale ulaşmak için yüzmeniz gerekiyor.

11-Pileki Mağarası
Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı pileki Mağarası, gelen konuklar için hamsili ekmek ve mısır ekmeği ile enfes bir tat sunuyor mağara  yapay bir mağaradır.  Uzun bir yoldan sonra  küçük bir mola vererek Karadeniz'in yöresel tatlarını tatma imkanı bulmuş olursunuz.

12-Agora Şelalesi
Rize'nin Çayeli ilçesinde yer alan şelale ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bir doğal Şölen…. 70 metre  yüksekten aşağı dökülen su insanları büyülüyor. Şelalede fotoğraf çekmek isteyenler için unutulmaz anlar sunuyor. Yaz aylarında yüzme imkanı da bulabilirsiniz. Suyu biraz soğuktur şimdiden uyarayım.

13-Rize Kalesi
Rize'nin güneybatısında yer alan kale şehir merkezine birkaç kilometrelik mesafede yer alıyor. Kale iki bölümden oluşuyor, aşağı kale ve İç kale, zaman içerisinde yerleşmeden dolayı aşağıkale yok olmuş. Kale Bizans İmparatorluğu I.justinyen tarafından yapıldığı iddia ediliyor. Kale olağanüstü bir manzaraya sahip, kalenin eteklerinde deniz harika bir görüntü oluşturur. Kalede sabah kahvaltısı hizmeti verilmektedir.

14-Kaçkar Dağları Milli Parkı
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi ile Erzurum Artvin il sınırlarına ulaşan Milli Park, Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur. Doğal ekosistemi, yaşlı ormanları ve çayırları ile tam bir doğal ortam ziyaretçileri burada mest olacaklar doğa tüm imkanlarını  sunuyor.  Ayrıca Milli Park içinde tarihi yapılarda rastlamak mümkün; Zir Kale, Elevit Kalıntıları Çar Köprüsü, tarihi konaklar…. Kaçkar milli Parkı'nda Doğa yürüyüşü, dağcılık fotoğrafçılık, balıkçılık kayak, piknik gibi birçok farklı aktif aktiviteler yapabilirsiniz. Milli Parka ulaşmak için Karadeniz sahil yolundan  ulaşabiliyor. Rize Çamlıhemşin arası 61 kilometredir. Milli parkın büyük bir bölümü burada yer alıyor.

15-Ziraat Botanik Çay Bahçesi
Rize merkeze bir kaç kilometre uzaklıkta  bulunur. Çay bahçesi,   Rize'ye hakim bir konumda,  buradan Rize'yi seyredebilirsiniz. Buraya kadar gelip de Karadeniz'in o muhteşem çayının tadına bakmadan olmaz. Tavşan kanı çayı yudumlarken Rize'yi seyredebilirsiniz.

16-Fırtına Deresi
Fırtına Deresi, kaynağını Kaçkar dağlarından alır. 68 kilometrelik uzunluğa sahip olan akarsu fotoğraf çekmek isteyenler için harika bir doğal ortam… Fırtına Deresi doğa sporları için de oldukça uygun rafting tutkunları fırtına deresini seçebilirsin.

17-Polovit Şelalesi
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan şelale 15 metre yükseklikten akmaktadır. Kaynağını Polivit Derisinden alır. Şelale  en yüksek Karadeniz Şelaleleri arasında yer alıyor. Polevit Şelalesi Kaçkar Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor. Şelale fotoğraf tutkunları için çok güzel, çok güzel karelerin yakalanacağı doğa harikası bir ortamda bulunuyor.  Rize'ye gidip de mutlaka polivit şelalesini görmeniz gerekir

18-Manle Şelalesi
Manleb Şelalesi, Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunuyor. Şelale 25 metre ve   iki kısımdan oluşur. Şelale 557 metrelik bir rakıma sahip… Manle Şelalesi Rize merkeze 50 kilometrelik mesafede yer alıyor. Şelale harika ötesi güzelliği ile doğa hayranları için mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Teras Parkında oturup dinlenebilir. Eşsiz doğa eşliğinde bir şeyler atıştıralabilirsiniz. Seyir terasında kendinizi doğa ile başbaşa bırakarak harika bir zaman geçirebilirsiniz.

19-Zil Kale
Zil kale Çamlıhemşin sınırları içerisinde bulunuyor. Rize'ye 85 kilometrelik mesafede kaleye özel aracınız yoksa,  ulaşmak için Çamlıhemşin otobüslerde tercih edilebilir. Kalenin tarihi 1300'lü yıllara dayanıyor. Zil Kale tarihinin yanında etrafındaki şelaleler akarsular ile oldukça beğeni topluyor. Zil Kale bir tepenin üzerinde konumlanmış, kaleye giriş ücretlidir bilginize.

20-Gelintülü Şelalesi
Gelintülü Şelalesi, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Rize'ye 85 kilometrelik mesafede, şelale İlkbahar aylarında bir gelin gibi…  Rengarenk bir doğa gürül gürül akan bir su, burası saklı bir hazine sanki, şelale akarken gelin duvağını andırdığı için gelintülü adını almıştır.

21-Avusor yaylası
Doğa severler   ve yükseklik tutkunları için  vazgeçilmez bir yayla…  Avusor yaylası, sizi zorlamayacak bir doğa yürüyüşü için ideal yapıda, yüksek  dağların eteğinde bir gezi ve tatil için Avusor yaylasını  tercih edebilirsiniz. Yayla, Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor.  Yayla derin  bir vadi içine kurulmuştur. Yaylanin ilginç bir  yanı  ağaç bulunmuyor. Bu yönüyle Karadeniz yaylarından ayrılır.

22-Hazindak Yaylası
Çamlıhemşin’e sınırları içinde Hazindak Yaylası, Rize  merkeze  yaklaşık  90 km lik  mesafede, E-70 Karayolu üzerinden ulaşım yaylaya sağlanır. Zorlu yollar   nedeniyle, araba ile yaklaşık olarak 2 saatinizi alabilir. Hazindak Yaylası ayni zamanda yerleşim de bulunuyor. Yaylada 30 haneli ,yayla  adını Hazin Dağı’ndan almıştır. Burası Rize’nin birçok yeri gibi  Etkileyici bir doğası var.  fotoğraf severler icin  ve yeni güzellikleri yerinde görmek ve  keşfetmek için ziyaret edilebilir. 

Rize’nin nesi meşhur
Bir yeri gezmenin yanında, damak tadı da önemlidir. Doğa, tarih ve yöresel lezzetler deyince Karadeniz bölgesi ilk akla gelen yerlerdendir,  Bölge,  kendine özgü yemekleri ile diğer bölgelerimizden ayrılıyor. Karadeniz Bölgesi'nde Rize, muhteşem Karadeniz mutfağının önemli bir kısmını oluşturur. 

Rize’nin En Meşhur yöresel lezzetleri

-Mıhlama en meşhurlarından
-Rizeye has  Kavurma
-Rize Pidesi
-Laz Böreği
-Hamsi Koli
-Kara Lahana Çorbası
-Hamsili Pilav
-Pepeçura
-Hamsiköy Sütlaç
-Pazı Tavalısı
-Korkoto Çorbası
-Hamsi Çorbası
-Hamsi Çığırtası
-Çumur
-Enişte Lokumu
-Turşu Tavalısı

Bu yazıyı Paylaş
Yorumlar
Sizde Yorum Yapın